نمایندگان مجلس در دوره رضاشاه چگونه انتخاب میشدند؟
Автор: tarikhban
Загружено: 2024-08-02
Просмотров: 96
Описание:
نمایندگان مجلس در دوره رضاشاه چگونه انتخاب می شدند؟
انقلاب مشروطه بزرگ ترین گام ایرانی ها برای رسیدن به دموکراسی بود.
بزرگ ترین نماد و نشانه این انقلاب نیز در مجلس و انتخاب نمایندگان به نمایش درآمد.
اما دیری نپایید که این تحول بزرگ با مشکلات بزرگ تری مواجه شد و به شکست انجامید.
با پایان دوره قاجار و آغاز دوره پهلوی نظام جدیدی شکل گرفت و رضاشاه حکومت را بر پایه های مشخصی از جمله ارتش، بروکراسی و دربار قرار داد و کم کم مجلس به عنوان نماد دموکراسی و محصول مشروطیت هیچ جایگاهی نداشت. اما در همین حال سعی داشت اصلاحات و نوسازی ای که قاجارها در آن شکست خورده بودند به سرانجام برساند.
به گفته آبراهامیان، در طی بیست سال یعنی از سال 1284 تا 1304 و از مجلس اول تا مجلس پنجم، سیاستمداران مستقل در شهرها رقابت می کردند و متنفذان روستایی، افراد تحت فرمان خود را مانند گله های گوسفند به صفوف رای می آورند.
اما در شانزده سال بعدی یعنی در دوره رضاشاه و از مجلس ششم تا سیزدهم، شخص شاه نتایج انتخابات و بنابراین ترکیب هر مجلسی را تعیین می کرد. کار او این بود که با همکاری رئیس پلیس، اسامی گروهی از نامزدها را برای وزیر داخله تهیه کند. وزیر کشور نیز آن اسامی را برای استانداران می فرستاد. سرانجام،استاندار هم فهرست مذکور را به شورای نظارت بر انتخابات که وزارت کشور تعیین می کرد، می فرستاد. بنابراین مجلس دیگر نه یک نهاد مفید و موثر بلکه نهادی بی خاصیت بود و به صورت لباس آراسته ای درآمده بود که بدن عریان حکومت نظامی را می پوشاند.
شاه با تبدیل مجلس به نهادی مطیع و تشریفاتی می توانست وزرای دلخواه خود را دست چین کند. در شرایطی که پادشاهان گذشته پس از مشورت های بسیار با سیاستمداران برجسته کابینه خود را تشکیل می دادند، رضاشاه روش جدیدی معمول کرد که بر اساس آن ابتدا نخست وزیر و همه وزرا را انتخاب می کرد و سپس برای اخذ رای اعتماد که اقدامی لازم ولی بی اهمیت بود، آنان را به مجلس می فرستاد.
همه مجریان و دست اندرکاران این دوره از مجلس رای اعتماد گرفتند و همه آنها تا زمانی که نه اعتماد مجلس، بلکه اعتماد شاه را از دست نداده بودند بر سر کار باقی ماندند.
Повторяем попытку...

Доступные форматы для скачивания:
Скачать видео
-
Информация по загрузке: